נראה שבתקופה הקרובה הרבה ממה שאכתוב יהיה קשור להרבה ממה שאקרא. בשבוע שעבר ניתחתי פוסט אצל עידוק בהשפעתו של מרקס ואתמול, שוב ב"עין השביעית", ניתחתי את דבריו של מנכ"ל סיסקו, ג'ון צ'יימברס, בהשפעתו של מרטין היידגר. היידגר היה פילוסוף גרמני, אחד החשובים במאה ה-20, שעסק רבות בשאלות ה"ישות" או ה"היות". ליהודים קצת מסובך עם היידגר מכיוון שלאיש היו קשרים אמיצים עם המשטר הנאצי, עובדה שהובילה להשעייתו כמרצה לאחר מלחמת העולם השניה. היידגר כתב על נושאים רבים ובשנים האחרונות לחייו (הוא מת בשנת 1976) עסק לא מעט גם במשמעות הפילוסופית של הטכנולוגיה.
מי שחושב שלהבין את מרקס זו משימה קשה, מוזמן לקרוא את היידגר. במדובר בטקסט שמקריאה ראשונה גורם לך לחפש חבל תלייה. אבל אחרי שקוראים אותו שוב וקוראים לא מעט חוקרים שהקדישו את חייהם להבנת היידגר, מתבהרת התמונה. אין מצב, כמובן, שאוכל לפרוש כאן את כל היריעה, אבל בכל זאת הייתי רוצה לחבר (בקטנה) את הטקסט שפרסמתי ב"עין השביעית" להיידגר.
בטקסט התייחסתי למנכ"ל סיסקו שהסביר שאין בכוונת החברה לפטר עובדים אלא רק לבצע Realignment וגם קצת Restructuring במשאבים (Resources) של החברה. פיטורים? מה פתאום, אומר צ'יימברס. כשאנחנו אומרים "פיטורים" אנחנו מתכוונים למצב שבו אנחנו מסלקים כ-10% מעובדי החברה ומכיוון שבמקרה הזה מדובר רק ברה-אליימנט ורה-סטרקטורינג של משהו כמו 1,500-2,000 משרות, אין המדובר בפיטורים.
השפה שבה משתמש צ'יימברס הדהימה אותי אבל מי שקורא את היידגר מבין שאין סיבה לתדהמה. בעיניי היידגר ההבדל המרכזי בין הטכנולוגיה של ימינו לטכנולוגיה העתיקה קשור למהותה של הטכנולוגיה המודרנית ובמהותה היא חושפת ומציגה את כל היישויות בעולם כסוג של משאב הממתין לניצול על ידי בני האדם או כפי שכתב ריצ'ארד פולט (Polt) "העולם כתחנת דלק אחת גדולה". ואכן, טוען פולט, כאשר בוחנים את השפה שבה אנחנו משתמשים מבינים שהפכנו הכל למשאב: "נהר" הוא סוג של משאב הטבע, "ספר" הוא סוג של משאב ידע, "כתיבה" היא סוג של "עיבוד תמלילים" וכמובן בני האדם, העובדים, גם הם משאב – "משאב אנושי". בהקשר הזה מזכיר פולט את המשפט של ביל גייטס שאמר ש"שמבחינת הקצאה של משאבי זמן, דת היא עניין מאוד לא יעיל".
כאשר זו השפה שבה משתמשים אין פלא שבקצה הדרך ממתין לו צ'יימברס קטן, עם חשיבתו המכאנית, שמסביר בסבלנות שהוא בסך הכל מיישר ומארגן מחדש את המשאבים שלו; הוא לא מפטר עובדים, כלומר בני אדם (סוג של יחידות פחמן מדברות שזוללות יותר מדי משאבים בקפיטריה), הוא מפחית כמה מאות משרות (Jobs), כלומר מהנדס מחדש את אחת העמודות בגליון האקסל של הארגון.
אני מבין מסקרים שסיסקו היא אחת ממקומות העבודה הנעימים והמתגמלים בתעשיית ההייטק. יכול להיות. אני מקווה בשביל עובדי החברה שהם לא מרגישים שהם בסך הכל חלק מהעולם הטכנולוגי, העולם הטכנולוגי נוסח מרטין היידגר.
כתיבת תגובה