מזל שוולווט הפנתה אותי לדבריהם של דב אלפון ויון פדר בכנס איגוד האינטרנט הישראלי. למרבה ההפתעה, השוק, ההלם והתדהמה, שני עורכים ראשיים בעיתונות הממוסדת לא חושבים שתוכן הגולשים שווה משהו. דב אלפון, שמונה ממש לפני חמש דקות לעורך "הארץ" (וגם היה פעם קפטן אינטרנט), חושב ש-10,000 בלוגרים שווים פחות מ-400 העיתונאים שעובדים ב-"הארץ". לא יכולתי לעצור את עצמי וחישבתי מייד שעיתונאי ב-"הארץ" שווה 25 בלוגרים בממוצע. ברור שיש בעיתון כתבים ששווים יותר, אולי 100 בלוגרים, ויש כתבים ששווים פחות. אני בטוח שיש כמה עיתונאים מתחילים, אולי כאלה שעוד לא סיימו את התואר היוקרתי שלהם בתקשורת, ששווים מקסימום 12 בלוגרים.
אגב, אם, נגיד, יש עיתונאי ב-"הארץ" שכותב בלוג, אז זה יוצר פרדוקס שעלול לסכן את שלמות החללזמן! אסור שזה יקרה.
אחרי שהשמיע הערה מתחכמת ומזלזלת ב-Web 2.0 (ומיחזר למעשה את דבריו מיוני 2007), פנה להשמיץ את הרשתות החברתיות ואת טוויטר, וכרך אותם ואת הבלוגים תחת הכינוי "פיתוח סקסי של ICQ". הוא אומר – כל הכסף של ההיטק נמצא היום ב-Web 1.0, כל מה שהוא Web 2.0 מת, ו-Web 3.0 הוא סוג של ICQ מפותח. בכך אישר למעשה את השמועה כי יש לו פטיש חזק ל-ICQ, וכן גרם יותר נחת לד"ר אשר עידן מאי-פעם.
יון פדר, עורך Ynet, נשא גם הוא דברים בכנס. כעורך הראשי ואחד ממקימי אתר האינטרנט הפופולרי ביותר בישראל, הוא מאמין שמישהו צריך לשלם על תכנים באינטרנט (מעניין אם זה יחדש את חרושת השמועות על כך שבקרוב יעלה כסף להיכנס ל-Ynet). לדבריו, גם ויקיפדיה (אולי מיזם תוכן הגולשים הגדול והמצליח ביותר אי פעם) תהפוך בעתיד לחורבות מרקיבות, כי האנשים שחשים היום צורך לכתוב ערכים לא יחושו בעתיד את הצורך הזה. האם יתכן שיש קשר בין זה ובין המחיר שנגבה עבור מנוי לאנציקלופדיה של Ynet?
בסך הכל, זה שהדברים צפויים לא מפריע לי להיעלב מהם. כל הדברים שכותבים אני, חבריי לגלוב, עמיתי בבלוגוספירה ובויקיפדיה וגם מי שרק מגיב – בעיני האנשים האלה, זה לא יותר מכמה טוקבקים או התכתבות ב-ICQ. אלפון ופדר חיים בעולם בו מתי-מעט מואילים, תמורת תשלום צנוע, להעניק מחוכמתם להמון הצמא לידע. אני נזכר בנזירים יודעי קרוא וכתוב בימי הביניים, שכילו את ימיהם בהעתקת ספרי קודש ובהטפת מוסר לאיכרים הנבערים – ובמה שקרה לשליחות הקדושה אחרי שגוטנברג המציא מה שהמציא*, ופתאום הקריאה והידע הפכו נחלת הכלל. האם הם פוחדים ממהפיכה דומה שתהפוך אותם מיותרים? אני חושב שלא. הם בטוחים שתמיד נצטרך אותם, ורק מחכים שסוף סוף נבין את זה.
כדאי לקרוא גם:
- גל מור על הזלזול בהתקדמות הבלתי פוסקת באינטרנט. יש בזה הרבה אמת, אני רק מסתייג מההיצמדות למספרים של 2.0 ואחר כך 3.0 וכו'.
- סקירה של The Marker על דברי אלפון ופדר בכנס, מקור רוב הציטוטים שהבאתי.
- עידן באנקדוטות מצטט ומדגים, באמצעות עמית כנעני בתפוז, שהרשת פנים רבות לה. זה גם ICQ, אבל לא רק.
* בהערת אגב אוסיף שפלטפורמות ניהול התוכן הנפוצות קוראות לעצמן בשמות השואבים מהמצאת הדפוס – כמו Movable Type או WordPress.
כתיבת תגובה