אני מניח שזה היה רק עניין של זמן עד שאנשי הניו-אייג' של אתר האנרגיה יתעוררו ויבינו שאנחנו מלכלכים עליהם בלי הפסקה. יונתן לוי, עורך ערוץ הניו-אייג' שלח לי במהלך יום שישי מייל שהוביל לדו-שיח. אני מתנצל מראש על אורכן של ההודעות:
שלום יובל,
כאן יונתן לוי, עורך מדור הניו אייג' בנרג'. קראתי לאחרונה את הפוסטים הנוגעים לערוץ החביב עליך.
ראשית, אני שמח שאתה מקדיש לנו זמן ומחשבה יקרים. שנית – אני סבור שלמרות זאת אתה לא מבין מספיק את התופעה שכנגדה אתה יוצא. אפשר להתווכח גם על האפולוגטיקה שבה אתה נוקט: האופן שבו אתה מתאר את הניו-אייג' – כבליל של קשקוש ושרלטנות – מזכיר את האופן שבו אמנון יצחק, לדוגמא, היה יכול ללעוג למדע לאחר שקרא בעמוד האחרון של ידיעות על זוכי פרס האיגנובל: אתה נוטה לבסס את טיעוניך על הטקסטים הגרועים ביותר בתחום (ואמנם לא חסר) או לחלופין על טקסטים שיש להבינם בהקשר מסוים (כמו למשל, הלעג הנלעג לטקסט הקלאסי של דוגן… הגיוני בעיניך שמי שלא בקיא בטרמינולוגיה פילוסופית של ימה"ב יכתוב ביקורת על הרמב"ם?) כך שבצד כמה אבחנות ביקורתיות חשובות ונכונות (בעיקר סוציאליות) אינך רואה את התרומה החיובית – המכרעת! של אוסף הרעיונות, התורות ושיטות הטיפול האגודות תחת הכותרת הזו. אם זה באמת מעניין אותך (כלאור הדאגה העקבית לרמת התרבות ולאיכות החשיבה בארץ) אשמח לדון איתך בעניין, בתכתובת אישית או פומבית.
בכל אופן, אני לא כותב לך סתם כדי לרטון (אנרגיות שליליות) אלא כדי להעמיד בפניך אתגר עיתונאי:
נסה והיווכח! טענתי היא, שאם תלך לארבע (נניח) סדנאות ניו-אייג'יות למהדרין (ואפשר להחליט שבוחרים רק פעילויות שיצאת כנגדן) – יותר לא תוכל לכתוב על ניו-אייג' כפי שאתה כותב.
מה שנקרא, בוא תעשה אצלנו שבת.
אם באמת שאלת הניו-אייג' חשובה לך, כפי שכתבת לא פעם, ולא מדובר סתם באמצעי נוח למלא את הבלוג בדחקות, אז זו יכולה להיות דרך מעניינת לשדרג את הדיון (שדי חוזר על עצמו בבלוג שלך, במעגל הקבוע של המשוכנעים).
מה דעתך?
יונתן
כמובן שלא נותרתי חייב:
שלום יונתן,
כמה מאבחנותיך מדויקות ובראשן שהדיון חזר על עצמו. זו הסיבה שלא כתבתי על ניו-אייג' מזה חודשים בגלוב. גם לי נמאס ללכת במעגלים.
שנית, האתגר שאתה מציב בפניי הוא מעניין אך הוא בעייתי מכמה סיבות:
1. אין לי את הזמן להשקיע בארבע (!) סדנאות.
2. אין לי כוונה להוציא 2 גרוש על העניין.
3. אני באמת ובתמים לא מאמין שאשרוד יותר משעה בתוך המפגשים האנרגטיים האלו.
ברמה האינטלקטואלית מאוד מעניין אותי לראות איך אנשים נמשכים לנונסנס הזה והייתי מקדיש לעניין שעתיים כדי ללכת למפגש אחד. אבל 4 סדנאות? נראה לי מופרז אבל כאילו להוכיח את הטיעון שלי.
לגופו של עניין, אם הייתי קורא רק טקסט אחד של הניו-אייג', ההשוואה שלך לאמנון יצחק היתה תקפה. מכיוון שקראתי יותר מטקסט אחד, ממספר ז'אנרים, במספר אירועים, במספר הקשרים, אני מרגיש בנוח ללעוג לתופעה בכלל. כמובן שיש יוצאים מהכלל, כמובן שפה ושם אפשר למצוא פניני חוכמה אמיתיים אבל לדעתי גם פניני חוכמה אלו אינם חכמים יותר מעוגיית מזל סינית. אלו שאינם פניני חוכמה הם לא יותר מאוסף מקושקש של רעיונות במקרה הטוב, ושרלטנות של ממש במקרה הרע.אם יש לך הצעה קונקרטית למפגש, הרצאה או משהו בסגנון שאתה חושב שהיה ואלך לשמוע אותה אשנה את דעתי מהקצה אל הקצה, אשמח. מי יודע, אולי בעקבות מפגש אחד ייפתח לי התיאבון.
יובל
כמובן שהוא לא נותר חייב וענה לי:
הממ. בוא נראה:
1. נראה לי שלא די במפגש אחד… בוא נגיד שבמקרה כזה אני לא יכול להתחייב למהפך תודעתי. עצם הדרישה לשינוי אינסטנט הוא אחד הרעות החולות של הניו-אייג', לא? אם זו שאלה של זמן פנוי, אולי אפשר לפרוס את הסדנאות לאורך זמן, נניח חודש לפחות.
2. בעניין השני גרוש, אין לך מה לדאוג. אתה קורא נאמן של הערוץ ובשמחה נסדר את העניין.
3. הסבלנות… שאלה טובה. מכיוון שמדובר בסוג של משחק, צריך לקבוע איזה כלל של אינטגריטי. אני חושב שאם תסכים להצעה, אתה מחויב לתת צ'אנס לפעילויות הנבחרות, ולהשתדל להשאר ולהשתתף. כמובן, אם זה נהיה משעמם בצורה בלתי נסבלת, אז מותר לך לעזוב. בכל מקרה, אם למרות הכל לא תצליח לשרוד עד תומה אף פעילות -אקבל זאת כהפרכה של טענתי הבסיסית.
4. לעניין פניני החכמה הנדירים של הניו אייג': האם הוודות, האופנישדות או הבודהיזם לתולדותיו שקולים בעיניך לחופן עוגיות מזל? כמובן שתורות אלה אינן תורות ניו-אייג'יות, אבל הנהייה אליהן היא בוודאי חלק מרכזי בניו-אייג'. באותו אופן, האם המיסטיקה הנוצרית, הקבלה והסופיזם אינם אלא תיעוד של מאות שנים של קשקוש והבלים? האם אתה באמת סבור שאין כל חכמה או תועלת ביוגה או ברפואה סינית, או בניסיונות לשלב בינן לבין רפואה מערבית? האם אין באמת אין כל טעם למדיטציה? האם כל המתודות, העתיקות והמודרניות, לפיתוח התודעה אינן ראויות אלא ליחס של ביטול גורף? האם פרוייקטים חינוכיים שמקורם בתפיסות עולם רוחניות, כמו החינוך האנתרופוסופי או החינוך ברוח קרישנמורטי, אינם מציגים אלטרנטיבה הראויה לבחינה מעמיקה?אם לאור כל השאלות הללו אתה עדיין חושב שכל החכמה והתועלת של הניו-אייג' יכולה למלא לא יותר מכמה פתקיות בעוגייה… נצטרך לבחור עבורך סדנאות רוחניות הארד-קור במיוחד.
יונתן
מכיוון שסקרנותי גברה עליי, זה מה שעניתי:
אוקיי, בוא נתחיל מזה שתאתר סדנה.
התנאי שלי הוא שהיא תהיה סדנה מהסוג שאין לי ספק שתביא לי את החלסטרה. אם אפשר משהו עם מלאכים או אבנים – זה יהיה נפלא. חולה על מלאכים. ועל אבנים. גם פאנג שוואי לוקח. אין כמו לסדר את השולחן בכיוון האנרגיות. (יהיה נחמד אם זה יהיה באזור פרדס חנה. אחרי הכל אני נמצא במרכז השאנטי של המזרח התיכון).
כמובן שזה צריך להיות משהו שאפשר לגמור בכמה מפגשים כי באמת שאין לי זמן להתחייב ל-3 חודשים עכשיו.
אז בוא נתחיל משם ונראה איך נתקדם.
ובכן חברים, אתם מוזמנים להצטרף לחגיגה. הוציאו את כל ספאם הניו-אייג' שמגיע אליכם, אווררו את כל האתרים המופרכים בהם גלשתם, הרימו טלפונים לחברים, קראו בקפידה עלונים.
היו"ר עומד לעבור סדנת ניו-אייג'.
כתיבת תגובה