ביום ראשון בבוקר פרסמתי טקסט שהופיע ב"העין השביעית" על האופן שבו התקשורת מפחידה את הציבור בישראל עם סיפורי מעשיות על מתקפת סייבר שאמורה להוריד את ישראל על ברכיה. הטקטיקה של ההפחדה עובדת כיוון שהיא מוכרת ו-Ynet הוא המפיץ העיקרי של הסחורה.
בשעות הצהריים המסלול האקדמי המכללה למנהל בשיתוף משרד הבריאות הוציאו הודעה. ההודעה סיפרה על סטודנט אחד לתקשורת, שנה א', שחזר מחו"ל כשהוא חולה בשחפת. אף אחד לא ידע מזה, גם הוא לא ידע מזה. כאשר נודע לו על כך נכנס לתמונה משרד הבריאות שבשיתוף פעולה מלא ומוחלט עם המכללה למנהל גיבשו אסטרטגיה וקיבלו שורה של החלטות, בין השאר, לבדוק את הסטודנטים ואנשי הסגל שבאו איתו במגע.
התוצאה היא אייטם בדקה ה-25 בתכנית "חמש בערב עם ירון וילנסקי", אייטם בדקה ה-25 בחדשות ערוץ 2, אייטם בדקה ה-30 בחדשות ערוץ עשר. ב-Ynet לעומת זאת, זו היתה הכותרת הראשית של כל האתר. הכותרת, כאשר הדבקתי אותה בפייסבוק אמרה כך: "התפרצות שחפת: 160 חולים במכללה למנהל". הכתב, ד"ר איתי גל כתב במשפט הראשון: "חשש להדבקה המונית (בינתיים, המילה "המונית" הושמטה).
וכך כותב דוקטור גל:
בתחילת השבוע הבא יגיעו ללשכות הבריאות המחוזיות במשרד הבריאות כ-160 סטודנטים ואנשי סגל של המכללה, לבדיקת שחפת. אלה שיימצאו חשודים שנדבקו במחלה, ייאלצו ליטול 2 עד 4 תרופות לשחפת למשך חודשים ארוכים.
לא נכון. אף אחד לא יגיע ללשכות הבריאות המחוזית. משרד הבריאות מגיע למכללה למנהל שם הוא יבצע את הבדיקות. אבל עזבו אתכם מקטנות. בכל זאת, מדובר בדוקטור וזה אתר החדשות של המדינה. הלאה.
הפגיעה העיקרית שלה היא פגיעה ריאתית, אך מערכות אחרות בגוף עלולות אף הן להיפגע… מחלה קשה זו מתבטאת בשיעול, חום, ירידה במשקל, קשיי נשימה, שיעול דמי ועוד. במקרים חמורים גורמת השחפת לדלקת קרום המוח ופגיעה בלתי הפיכה במערכת העצבים. אולם למעשה חיידק השחפת עלול לפגוע כמעט בכל איבר בגוף.
למרות שאני דוקטור, אני לא רופא. דוקטור גל הוא דווקא רופא, אבל עם כל הכבוד לדוקטור גל, ויש לי מעט מאוד כבוד אליו, הנה מה שהוא, ועורכי Ynet לא מספרים לקוראים שלהם אבל פרופסור איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, כן סיפר למאזינים של גלי צה"ל:
האדם הזה הוא לא רק במכללה למנהל הוא בוודאי היה בעוד כל מיני מקומות. בודקים את כל מי שהיה איתו במגע?
זו נקודה שמאוד חשוב להדגיש. הסיכוי להידבק בשחפת ובניגוד למחלות מדבקות אחרות ובניגוד לשם הרע שיצא למחלה הזו, הוא יחסית נמוך. זאת אומרת אתה צריך להיות במגע… ההגדרה הרשמית היא של לפחות שמונה שעות ביום במשך תקופה רציפה כדי להידבק. אפילו במטוס אם אדם חולה בשחפת ואתה טס איתו במטוס, אם זו טיסה של פחות משמונה שעות, לא בודקים אף אחד. ולכן אנחנו בודקים את אותם אנשים שהיו איתו במגע לפחות שמונה שעות ביום באופן רציף ואלו האנשים שנבדקים לשאלת ההדבקה.איך נדבקים? מהאוויר? זה עובר מאחד לשני?
המחלה עוברת באמת באוויר אבל כמו שאמרתי בניגוד למחלות אחרות היא לא כל כך מדבקת. ניקח למשל מחלה אחרת, חצבת, הזכרתי קודם את הדוגמה של המטוס, אם יש חצבת במטוס אז כל המטוס חשוף. (לעומת זאת) בשחפת, בטיסה, אז רק אם זו טיסה ממש ממש ארוכה בודקים שורה אחת קדימה ושורה אחת אחורה. כדי להידבק צריך להיות במגע מאוד הדוק ומאוד אינטנסיבי. זה מי שגר עם החולה, בני משפחתו לדוגמה, ולא סתם אנשים שעברו לידו.אז סטודנט שלומד איתו, שנמצא איתו ארבע, חמש שעות, לא צריך להיבדק?
תראה, נקודת החתך היא שמונה שעות אבל לפעמים יש אנשים שהם חוששים, או שהם קצת מוטרדים אז אנחנו מרחיבים את זה ומאפשרים להם להיבדק. זו בדיקה נורא פשוטה, של תבחין. זו הזרקה לעור ואז פשוט רואים אם נדבקת או לא ואז צריך לזכור שגם אם נדבקים הסיכוי לפתח שחפת הוא מאוד מאוד נמוך ויש לזה גם טיפול מונע כך שבסך הכל זו לא הדבקה ודאית. להיפך. עושים הכל כדי למנוע מקרי הדבקה נוספים ובדרך כלל מצליחים.כמה אנשים במכללה כבר נבדקו?
בעצם הבדיקה מתחילה בימים הקרובים, עוד לא נבדקו, זה לא משהו דחוף.
כל המידע הזה לא ניתן בטקסט של סיינטיפיק Ynet ועל ידי הדוקטור המהולל איתי גל. מה כן ניתן? "מחלה קשה זו מתבטאת בשיעול, חום, ירידה במשקל, קשיי נשימה, שיעול דמי ועוד. במקרים חמורים גורמת השחפת לדלקת קרום המוח ופגיעה בלתי הפיכה במערכת העצבים". אם בזה לא די, כאשר חזרתי הביתה חיכתה לי עוד כותרת ראשית, כן, שוב ראשית ב-Ynet: "שחפת במכללה: מנסים להרגיע אבל יש היסטריה".
"שחפת במכללה". כן.
בטקסט, סטודנט אחד, שמספר שהוא כבר הלך הביתה, מדווח מהשטח, כלומר מהבית. "ישנה פניקה בקרב הסטודנטים". רק בתחתית הידיעה מופיעים הסטודנטים שמסבירים שבבית הספר לתקשורת לא רק שאין פניקה, יש בעיקר הומור פנימי פורה ביותר. אבל אתם יודעים, הומור פנימי פורה ביותר זה לא חומר לכותרת ראשית. פאניקה והיסטריה (עדיף באדום) לעומת זאת, הם כן.
כך, הסטודנטים לתקשורת בבית הספר לתקשורת במכללה למנהל, קיבלו היום את השיעור הכי טוב שהם היו יכולים לבקש על תקשורת כאשר היא רעה, שטחית, רדודה, צהובה, מספקת דיסאינפורמציה במקום אינפורמציה, מפחידה, מבהילה, מוטת רייטינג וחסרת אחריות. אין צורך להיבחן על הנושא. הוא הומחש והודגם על חשבונכם.
* הכותב הוא מרצה בבית הספר לתקשורת של המכללה למנהל אבל לצערו של Ynet, הוא מרגיש ממש מצוין. חוץ מקצת שיעול דמי ופגיעה בלתי הפיכה במערכת העצבים.
כתיבת תגובה